Имплантолошки системи

На почетокот на XXI век во светот се воведени во производство и испробани клинички илјадници имплантолошки системи. Во овој дел на www.dentalimplants.bg ние сме споделиле некои свои впечатоци од различните имплантолошки системи со кои сме работеле; има и информации за други системи, кои наоѓаат широка употреба во различни клинички ситуации. Сепак, акцентот паѓа врз системите со кои нашиот тим има клиничко искуство - www.dentalimplants.bg е веб-проект со силно практична насоченост, а сувата теорија е оставена повеќе во позадина. Во средината на ХХ век во целиот свет се правени обиди да се ставаат импланти од различни видови со многу различни форми - ножовидни, игловидни, субпериостални, во форма на пенкало, како анкерен штраф, во форма на забен корен, целосно мазни и што ли уште не. Постепено, сепак како златен стандард успева да се наметне класичниот титаниумски имплант - некаде во осумдесетите години, како и до денес речиси сите производители на опрема за имплантологија се насочени на имплант со форма на завртка. И покрај некои предности на другите имплантни системи тие веќе имаат речиси само историска вредност и поради тоа во оваа секција на нашиот сајт сме ги опишале само титаниумските импланти.

Во почетокот на 2006 година во Стоматолошки ординации "Д-р Ралев" (подоцна претворени во денталномедицински оддел на Ралев Дентал АД) беше поставен за прв пат забен имплант. Стануваше збор за еден имплант на централен инцизив од системот TBR - Франција. До неодамна, тимот ни имаше најголем искуство токму со TBR, поради што системот е на прво место во делот за различни имплантни системи. А и се што постигнавме до моментот должиме до голема мера на овие импланти ... Веб-сајтот на производителот е www.sudimplant.com и www.tbr-group.com. На адреса www.tbr.bg сме објавиле некои слики, описи на клинички случаи и наши впечатоци од работата со системот TBR.

www.tbr.bg    Адреса на нашата клиника    Влези во нашиот форум    Порцелански ламинати    Карта на сајтот

www.tbr-group.com    Ако сакате, запишете си термин за преглед на телефон 032 642056

www.bg-dentist.com    Влези во нашиот форум    Заболекари во Бугарија    www.omegadentagroup.com

Различни имплантни системи кај един пациент?    Карта на сајтот

Во есента 2006 година решивме да го прошириме опсегот на нашата клиничка работа во областа на имплантологијата. Се упативме кон ситем од висока класа и го прославивме влегувањето на Бугарија во ЕУ со купување на хируршки комплет за поставување на Nobel. Системот Nobel - Biocare се произведува во Шведска и САД и е наследник на системот Branemark, кој за имплантолозите е нешто како системот Knauf за дизајнерите на ентериер. Nobel - biocare е имплантен систем од највисок клас. На сликата погоре е прикажан еден имплант од типот Nobel Replace (заштитен бренд на концернот Nobel) на местото на горен централен инцизив десно. Оператор е д-р Јавор Симеонов, асистент - д-р Нина Бучкова. Сликата е направена од д-р Венцеслав Ралев со апарат Canon EOS 400 D и објектив со фокусно растојание 85 мм. Не се користат макро леќи.

Системот Nobel - biocare е прв по продажба во светот. Приближно еден од три импланти кои се ставаат на земјината топка, е од системот Nobel. Во моментов нема информации за пазарниот удел на компанијата производител во галактички и метагалактически свет. Разни антиамерикански насочени стоматолози би прашале: "Што од тоа? Прашање на PR и агресивна реклама!" Ние, стоматолозите со пазарен начин на размислување, ќе го одговориме следново: "За да ги убеди професионалците од целиот свет да ти ги купуваат производите ти требаат производи навистина добри. Реклама, која не одговара на реалноста, не врши работа пред клас на интелигентни и разбрани специјалисти. Може да доведе до пазарен успех при трговија со пиперки и домати, иако и тоа е спорно. " Толку за ова прашање. Надвор од кругот на добронамерната шега во рамките на денталномединското сталеж, системот Nobel - biocare е добар во неколку односи:

Интересен факт: извесно време веб-сајтот на Nobel беше www.nobel-biocare.com. Во летото 2009 година, сепак понепознати патишта некакви Полјаци успеаа да добијат права на интернет домејнот и почнаа да објавуваат таму што ли не, само не и информации за имплантите на Nobel Biocare. Източно европејскиот човек - жив ѓавол :-). Тоа доведе до забуна, бидејќи наши пациенти почнаа да тврдат дека Nobel е полски систем, па дури и дека ние ги претставуваме полските компании - производител за Бугарија. Требаше да го преработме кодот на www.dentalimplants.bg, за да не се мешаат луѓето и го пренасочивме сообраќајот кон друг домејн - www.nobelbiocare.com, кој се уште е во сопственост на Nobel. Во моментот, во кој некој Романец, Србин или Хрват ќе успее да го зграби и овој домен, ќе го преработиме кодот повторно.  

Порцелански ламинати    Влези во нашиот форум    Остеоинтеграција    Карта на сајтот

Implantium е имплантен систем, произведен во Јужна Кореја. За прв пат нашиот тим се сретна со овој систем на една презентација во Романија (поточно во градот Јаш) во месец октомври 2007 година за време на редовните курсеви по максило-фацијална хирургија. Уште тогаш системот брзо не импресионира со добриот дизајн на раководство и на самите импланти, со едноставниот и лесен хируршки протокол и ниската цена на крајниот производ. При тоа, системот дефинитивно не беше некоја low - cost решение за социјално слаби пациенти, а беше високотехнолошки производ, кој по ништо не отстапува на најдобрите имплантни системи во светски рамки. И бидејќи тогаш стартуваше активноста на трговскиот оддел на Ралев Дентал АД и имавме акутна потреба од нови производи за бугарскиот пазар, само еден месец подоцна, на конгресот на FDI во Дубаи извршивме контакт со компанијата - производител и станавме увозник за Бугарија. Околу шест месеци подоцна концернот Dentium пушти на пазарот модернизирана верзија на системот Implantium - системот Superline и тоа беше четвртиот имплантен систем, со која нашиот тим започна работа.

Имплантот Implantium се насочува од операторот кон местото за поставување. За прв пат во Бугарија!

 

Имплант Implantium, завртен до половина од должината во коската. Тоа е направено за да се демонстрира клинички квалитетот на системот - по капиларен пат крвта ја влажни површината на имплантот, што е можно само при добро нагризување на површината на титаниумот. Од своја страна доброто нагризување е предуслов за брза и сигурна остеоинтеграција (сраснување со коската) на вграденото страно тело. 

Забни импланти    Избелување на заби    Систем за избелување    Карта на сајтот    Интраосални импланти

Стоматолог во Пловдив    Порцелански ламинати

Во 2008 година Dentium Ltd. - Јужна Кореја пушти во продажба ажурирана верзија на системот Implantium - системот Superline. За повеќе информации можете да го посетите бугарскиот информативен сајт на системот на адреса www.superline.bg - таму се објавуваат новости за производите на компанијата - производител. Првиот имплантат од овој систем беше поставен во месец ноември 2009 година во град Видин во стоматолошкиот центар "Омегадентагруп". Разликата меѓу двете верзии е следнава: кога новата серија Superline навоите се со изедначен чекор по целата должина на имплантот, кај старата серија Implantium во областа на грлото има ситен навој за телото на кортикална коска.

Остеоинтеграција    Влези во нашиот форум

Во светот има пуштени во пракса над 1000 имплантатни системи. Поради тоа ќе се обидеме да направиме рекапитулација на некои предности и недостатоци на различните типови на импланти, иако тимот нема практично искуство со сите видови импланти. Сепак ќе се држиме до искуството на другите колеги од целиот свет, бидејќи веќе има акумулирани значителни клинички набљудувања во областа на имплантологијата. Класичниот титаниумски имплантат успеа да се наметне можеби благодарение на имплантниот систем Бренемарк. Таа е развиена и воведена во практиката од професор Пер-Ингвар Бренемарк од Шведска, кој се смета од многу автори за татко на современата имплантологија. Роден во 1929 година, Бренемарк завршува Универзитетот во Лунд, Шведска, по што станува професор по анатомија во Универзитетот во Готенбург во 1969 година. Во 1967 година Бренемарк започнува истражување на процесите на остеоинтеграција и со време го создава имплантниот систем Бренемарк. Потоа таа е купена од фармацевтската компанија Nobel - Biocare и е доразвиена до системот Nobel, за која се зборува погоре. Подобрена верзија на имплантите Бренемарк се имплантите од серијата TiUnite - тие се со површина од титаниум оксид со фосфатни кристали, која е награпавена со цел побрза остеоинтеграција. Класичните импланти Бренемарк се со мазна површина.

Во 2011 година Ралев Дентал АД започна увоз на забни импланти од уште еден систем од Јужна Кореја - системот Neobiotech. Тие се со силен агресивен навој, имаат можност да пробиваат многу цврста коска и даваат одлични резултати при имедиатна имплантација и имедиатно оптоварување. Првиот имплантат од овој систем беше поставен од д-р Венцеслав Ралев во градот Стара Загора во месец април истата година.  

Ефектни снимки на имплантите от системот Neobiotech.

 

Специфичниот дизајн на навоите на Neobiotech. Вдлабнатините дозволуваат разпробиване и на потврда коска. Тимот на компанијата инвестира постојано во иновативни решенија и ги следи најновите трендови во дизајнот на забните импланти - само за единаесет години е достигнато едно ниво на развој, што кај европските производители ќе бидат потребни најмалку четири децении. Источна Азија во многу односи успева да го надмине остатокот од светот - економски, научни и технолошки. Нашиот тим брзо стекна искуство со ставањето на импланти Neobiotech - речиси секогаш за постигнување на добра примарна стабилност се бара коската да се разпробие со два броеви помала фреза од дијаметарот на имплантот. Дури и при коска со густина D4 имплантот беспрекорно го проширува отворот и крајниот вртежен момент при зашрафување (т.н.. Torque) му е 55 - 60 N / cm. Понекогаш имплантот стега во отворот 2 или 3 круга пред конечното завртување под нивото на коската, во такви случаи производителот препорачува да се развинти назад на околу еден круг, по што завртувањето до потребното ниво е беспрекорно. Тоа се објаснува со дејството на самиот имплант како разпробивач, во резултат на што коската се проширува дополнително. 

Европскиот континент сепак, исто така, не заостанува во воведувањето на иновации - чешкиот производител Lasak пример воведува нешто сосема различно во својата имплантна система Impladent. Во овие импланти површината не е нагризувана со киселина, а со хемиски агенси на алкална основа. Бидејќи основите се многу поагресивни од киселината, нагризување е многу подлабоко и во споредба со мазната полирана површина површина се зголемува над 100 пати. За споредба - во класичната SLA - површина на површината е зголемена само 7 пати (такви површини имаат имплантите на Straumann, Dentium и TBR), а во однос на обработката на струг површина површината е само 3 пати поголема од идеално полирана површина (такви се имплантите од систем Branemark). Повеќе информации за имплантната површина има во оваа секција ... 

Скенерна електронска микроскопија на имплантна површина, обработена со основа. Се гледа фината мрежа, која се образува од агресивното третирање на титаниумот

Влез во нашиот форум

Класичната SLA - имплантна површина. Како абревиатура SLA значи Sand blasted - Large grid - Acid etched, односно првично титаниумот се обработува на песокоструен апарат со големи честички, по што имплантот се нагризува со киселина. Во моментов повеќето забни импланти кои се произведуваат во светот, се обработуваат токму на таков начин. Освен Lasak компанијата Astratech исто така обработува своите импланти со алкални хемиски агенси. 

Имплантна површина, обработена на струг

Карта на сајтот     Влез во нашиот форум

Во Шпанија се произведува системот Defcon (www.defconimplants.com), која има една особина - површината на имплантот не е киселински нагризувана, а е обработена со песокострујник. За повеќе информации во врска со овој систем посетете го веб-сајтот на производителот - www.defconimplants.com .

Друг имплантен систем е Osstem - www.osstem.com и www.aicimplant.com. Тоа е најголемиот производител на забни импланти од Република Кореја - Јужниот дел на полуостровот, бидејќи во северниот дел економската активност е крајно ограничена. Osstem има доста специфичен дизајн на навоите - мал чекор се редува со поголема чекор. Според производителот тоа е предуслов за најдобри резултати при имедиатно оптоварување. Во областа на грлото предметните импланти имаат ситна резба, која според многу истражувања е погодна за долгорочната стабилност на имплант.