Имплантатни системи

В началото на XXI век по света са въведени в производство и изпробвани клинично около хиляда имплантатни системи. В този раздел на www.dentalimplants.bg ние сме споделили някои свои впечатления от различните имплантатни системи, с които сме работили; има и информация за други системи, които намират широка употреба при различни клинични ситуации. Все пак акцентът пада върху системите, с които нашият екип има клиничен опит - dentalimplants.bg е уеб-проект със силно практическа насоченост, а сухата теория е оставена повече на заден план. В средата на ХХ век в цял свят са правени опити да се поставят импланти от най-различни видове с много и разнообразни форми - ножовидни, игловидни, субпериостални, с форма на перо, като анкерен болт, с форма на зъбен корен, изцяло гладки и какво ли още не. Постепенно обаче като златен стандарт успява да се наложи класическият винтов титанов имплант - някъде през осемдесетте години, като към днешна дата почти всички производители на зъбни импланти са заложили на винтовата форма. Въпреки някои предимства на другите имплантатни системи те вече имат почти само историческа стойност и поради това в настоящата секция на нашия сайт сме описали само винтови титанови имплантати.

В началото на 2006 година в Стоматологични кабинети "Д-р Ралев" (впоследствие преобразувани в денталномедицински отдел на Ралев Дентал АД) беше поставен за първи път зъбен имплантат. Ставаше въпрос за единичен имплантат на централен резец от системата TBR - Франция. Доскоро екипът ни имаше най-голям опит именно с TBR, поради което системата е на първо място в раздела за различните имплантатни системи. А и всичко, което постигнахме до момента, дължим до голяма степен на тези импланти... Уеб-сайтът на производителя е www.sudimplant.com и www.tbr-group.com. На адрес www.tbr.bg сме публикували някои снимки, описания на клинични случаи и наши впечатления от работата със системата TBR.

www.tbr.bg    Адрес на нашата практика    Вход в нашия форум    Порцеланови фасети    Карта на сайта

www.tbr-group.com    Ако желаете, запазете си час за преглед на телефон 032 642056

www.bg-dentist.com    Вход в нашия форум    Зъболекари в България    www.omegadentagroup.com

Различни имплантатни системи при един и същи пациент?    Карта на сайта    Видеоклипове за импланти

    През есента на 2006 година решихме да разширим обхвата на нашата клинична работа в областта на имплантологията. Насочихме се към ситема от по-висок клас и отпразнувахме влизането на България в Евросъюза със закупуване на хирургичен комплект за поставяне на Nobel. Системата Nobel - Biocare се произвежда в Швеция и САЩ и е наследник на системата Branemark, която за имплантолозите е нещо като системата Knauf за интериорните дизайнери. Nobel - biocare е имплантатна система от най-висок клас. На снимката горе е показан единичен имплант от типа Nobel Replace (запазена търговска марка на концерна Nobel) на мястото на горен централен резец вдясно. Оператор е д-р Явор Симеонов, асистент - д-р Нина Бучкова. Снимката е направена от д-р Венцеслав Ралев с апарат Canon EOS 400 D и обектив с фокусно разстояние 85 мм. Не са използвани макролещи.

    Системата Nobel - biocare е първа по продажби в света. Приблизително един от три импланта, които се поставят на Земното кълбо, е от системата Nobel. За момента липсва информация за пазарния дял на компанията производител в Галактически и Метагалактически мащаб. Разни антиамерикански настроени зъболекари биха попитали: "Какво от това? Въпрос на PR и агресивна реклама!" Ние, зъболекарите с пазарен начин на разсъждение, ще отговорим следното: "За да убедиш специалисти от цял свят да купуват продуктите ти, трябва въпросните продукти наистина да са добри. Реклама, която не отговаря на действителността, не върши работа пред съсловие от интелигентни и разбиращи специалисти. Може да доведе до пазарен успех при търговия с чушки и домати, макар че и това е спорно." Толкова по въпроса. Извън кръга на добронамерената шега в рамките на денталномединското съсловие, системата Nobel - biocare е добра в няколко отношения:

    Интересен факт: известно време уеб-сайтът на Nobel беше www.nobel-biocare.com. През лятото на 2009 година обаче незнайно по какви пътища някакви поляци успяха да получат права върху интернет домейна и започнаха да публикуват там какво ли не, само не и информация за имплантатите Nobel Biocare. Източноевропеец човек - жив дявол :-). Това доведе до известни обърквания, защото наши пациенти започнаха да твърдят, че Nobel е полска система и дори че ние представляваме полската компания - производител за България. Наложи се да преработваме основно кода на dentalimplants.bg, за да не се объркват хората и пренасочихме трафика към друг домейн - www.nobelbiocare.com, който все още си е собственост на Nobel. В момента, в който някой румънец, сърбин или хърватин успее да заграби и този домейн, ще преработим кода отново.

Порцеланови фасети    Вход в нашия форум    Остеоинтеграция    Карта на сайта

    Implantium е имплантатна система, произведена в Южна Корея. За първи път нашият екип се срещна с тази система на една презентация в Румъния (по-точно в град Яш) през месец октомври 2007 година по време на редовните курсове по Лицево - челюстна хирургия. Още тогава системата бързо ни впечатли с добрия дизайн на инструментариума и на самите импланти, с опростения и лесен хирургичен протокол и ниската цена на крайния продукт. При това системата определено не беше някакво low - cost решение за социално слаби пациенти, а си беше високотехнологичен продукт, по нищо не отстъпващ на най-добрите имплантатни системи в световен мащаб. И понеже тогава стартираше дейност търговският отдел на Ралев Дентал АД и имахме остра нужда от нови продукти за българския пазар, само месец по-късно на конгреса на FDI в Дубай осъществихме контакт с компанията - производител и станахме вносител за България. Около шест месеца по-късно концернът Dentium пусна на пазара модернизирана версия на системата Implantium - системата Superline и това беше четвъртата имплантатна система, с която нашият екип започна работа. 

Имплантат Implantium се насочва от оператора към мястото на поставяне. За първи път в България! Повърхността на този зъбен имплант е награпавена - по капилярен път кръвта мокри повърхността на импланта, което е възможно само при една добре ецвана повърхност на титана. От своя страна доброто ецване е предпоставка за бърза и сигурна остеоинтеграция (срастване с костта) на имплантираното чуждо тяло.

Схема на имплантат с надстройка и корона

Зъбни импланти    Избелване на зъби    Избелваща система    Карта на сайта    Вътрекостни импланти

Три имплантата от системата Implantium

Зъболекар в Пловдив

През 2008 година Dentium Ltd. - Южна Корея пусна в продажби обновена версия на на системата Implantium - системата Superline. За повече информация можете да посетите българския информационен сайт на системата на адрес www.superline.bg - там се публикуват новости за продуктите на компанията - производител. Първият имплантат от тази система беше поставен през месец ноември 2009 година в град Видин в дентален център "Омегадентагруп". Разликата между двете версии е следната: при новата серия Superline резбата е с равномерна стъпка по цялата дължина на импланта; при старата серия Implantium в областта на шийката има по-ситна резба за по-плътната кортикална кост.

Остеоинтеграция Вход в нашия форум

В световен мащаб има внедрени в практиката над 1000 имплантатни системи. Поради това ще се опитаме да направим рекапитулация на някои предимства и недостатъци на различните типове импланти, въпреки че екипът ни няма практически опит с всички типове импланти. Все пак ще се придържаме към опита на други колеги от целия свят, тъй като вече има натрупани значителни клинични наблюдения в областта на имплантологията. Класическият винтов титанов имплантат успя да се наложи може би благодарение на имплантатната система Брьонемарк. Тя е развита и въведена в практиката от професор Пер-Ингвар Брьонемарк от Швеция, считан от много автори за баща на съвременната имплантология. Роден през 1929 година, Брьонемарк завършва Университета в Лунд, Швеция, след което става професор по анатомия в Университе в Готенбург през 1969 година. През 1967 година Брьонемарк започва изследване върху процесите на остеоинтеграция и след време създава имплантатната система Брьонемарк. Впоследствие тя е закупена от фармацевтичната компания Nobel - Biocare и е доразвита до системата Nobel, за която се говори по-горе. Подобрена версия на имплантатите Брьонемарк са имплантатите от серията TiUnite - те са с повърхност от титанов оксид с фосфатни кристали, която е награпавена с цел по-бърза остеоинтеграция. Класическите импланти Брьонемарк са с гладка повърхност.

През 2011 година Ралев Дентал АД започна внос на зъбни импланти от още една система от Южна Корея - системата Neobiotech. Те са със силно агресивна резба, имат възможност да пробиват много твърда кост и дават отлични резултати при имедиатно имплантиране и имедиатно натоварване. Първият имплантат от тази система беше поставен от д-р Венцеслав Ралев в град Стара Загора през месец април същата година.

Ефектни снимки на имплантатите от система Neobiotech.

Вход в нашия форум  

Специфичният дизайн на резбата на Neobiotech. Вдлъбнатините позволяват разпробиване и на най-твърдата кост. Екипът на компанията инвестира непрекъснато в иновативни решения и следва най-новите тенденции в дизайна на зъбните импланти - само за единадесет години е достигнато едно ниво на развитие, което при европейските производители ще отнеме поне четири деситилетия. Източна Азия в много отношения успява да изпревари останалата част от света - икономически, научно и технологично. Нашият екип бързо придоби опит с поставянето на имплантати Neobiotech - почти винаги за постигане на добра първична стабилност се изисква костта да се разпробие с два номера по-малка фреза от диаметъра на импланта. Дори и при кост с плътност D4 имплантът безпроблемно разширява отвора и крайният въртящ момент при завинтването (т.нар. torque) му е 55 - 60 N/cm. Понякога имплантатът затяга в отвора 2 или 3 оборота преди окончателното завинтване под нивото на костта; в такива случаи производителят препоръчва да се развинти обратно на около един оборот, след което завинтването до необходимото ниво е безпроблемно. Това се обяснява с действието на самия имплант като разпробивач, в резултат на което костта се разширява допълнително.

Европейският континент обаче също не изостава във въвеждането на иновации - чешкият производител Lasak например въвежда нещо коренно различно в своята имплантатна система Impladent. При тези импланти повърхността не е ецвана с киселина, а с химически агенти на алкална основа. Тъй като основите са много по-агресивни от киселините, ецването е много по-дълбоко и в сравнение с гладката полирана повърхност площта се увеличава над 100 пъти. За сравнение - при класическата SLA - повърхност площта е увеличена само 7 пъти (такива повърхности имат имплантите на Straumann, Dentium и TBR), а при обработената на струг повърхност площта е само 3 пъти по-голяма от идеално полираната повърхност (такива са имплантатите от система Branemark). Повече информация за имплантатната повърхност има в тази секция...

Скенираща електронна микроскопия на имплантатна повърхност, обработена с основа. Вижда се фината мрежа, която се образува при агресивното ецване на титана

Вход в нашия форум

Класическата SLA - имплантатна повърхност. Като абревиатура SLA означава Sand blasted - Large grid - Acid etched, т.е. първоначално титанът се обработва на пясъкоструен апарат с едри частици, след което имплантатът се ецва с киселина. Към момента повечето зъбни импланти, които се произвеждат в света, се обработват именно по такъв начин. Освен Lasak компанията Astratech също обработва своите импланти с алкални химически агенти.

Имплантатна повърхност, обработена на струг

Карта на сайта    Вход в нашия форум

В Испания се произвежда системата Defcon (www.defconimplants.com), която има една особеност - повърхността на имплантатите не е киселинно ецвана, а е обработена с пясъкоструйник. За повече информация относно тази система посетете уеб-сайта на производителя - www.defconimplants.com.

Друга имплантатна система е Osstem - www.osstem.com и www.aicimplant.com. Това е най-големият производител на зъбни импланти от Република Корея - Южната част на полуострова, тъй като в северната част икономическата активност е крайно ограничена. Osstem има доста специфичен дизайн на резбата - малка стъпка се редува с по-голяма стъпка. Според производителя това е предпоставка за най-добри резултати при имедиатно натоварване. В областта на шийката въпросните импланти имат по-ситна резба, която според множество изследвания е по-благоприятна за дългосрочната стабилност на импланта.

В световен мащаб са приети критерии за това доколко една имплантатна система може да се счита за успешна. Според Albrektsson и Ericsson това може да се каже със сигурност ако през първата година има загуба на кост не повече от 1.5 милиметра периимплантатно и 0.2 мм. за всяка следваща година - International Journal of Oral and Maxillofacial Implants, 1986.