Хирургията и информационните технологии

Хирургията и информационните технологии

Три топпродукта на човешката мисъл и съвременните технологии във всяка област на познанието. Най - отгоре - набoрът за балонен синуслифт на концерна Meisinger, долу вляво - Nokia E90, долу - вдясно - Blackberry 9000. Тези три предмета са носител на поредица от топиновации, създадени с цел да улеснят живота на човека, да подобрят качеството му и да дадат нови възможности за развитие в различните сфери на човешката мисъл. Горният продукт е плод на усилията на компанията Meisinger - служи за повдигане на пода на горночелюстен синус дори и при най-тежка атрофия, когато наличният костен обем е само 0.5 - 1.0 мм. Долу вляво се вижда творението на компанията Nokia - Nokia E90 Communicator. Долу вдясно е показан смартфонът на канадската фирма RIM (Research In Motion).

www.nokia.com    www.ralev-dental.bg    www.simeonov.ws

Какво е общото между тези три неща? Освен че са плод на иновации, те са и доста тясно обвързани по много други критерии. Така например нашите икономисти са изчислили, че в Република България е необходимо един орален хирург да направи точно пет балонни синуслифта, за да успее да си купи два смартфона от такъв клас с приходите от манупулацията, при изплатена вече първоначална инвестиция. Ако оралният хирург работи в град Мюнхен, близо до европейската централа на Meisinger, с приходите от първата операция ще бъдат закупени два мобилни телефона плюс настолна компютърна система от най-висок клас. Ако въпросният дентален лекар работи в Ню Йорк, Лос Анжелос, Москва, Токио или Осло, още с приходите от първата операция ще могат да бъдат закупени четири смартфона от такъв тип, един преносим компютър от най-висок клас, една добра настолна система и цветен лазерен принтер от среден клас. Всичко това е в кръга на шегата - никой няма намерение да се оплаква от икономическата конюнктура и затрудненията на българските орални хирурзи по отношение на инвестициите в офис оборудване :-). Радваме се, че дори и редовият български гражданин вече има достъп до най-модерните методи на лечение, които са въведени в практиката в световен мащаб.

www.dentalimplants.bg    www.bg-dentist.com    България    Зъболекари в България    Зъбни импланти     www.ralev-dental.bg    www.ralev-dental.com

Zahnarzt    Bulgaria